Természetes táplálkozás és hosszú élet

Természetes táplálkozás és hosszú élet

 

Az egészség megőrzése a táplálkozás révén

A hosszú élettartam szorosan összefügg az étrenddel és az életmóddal. A természetes vegetáriánus étrend és a természetes, növényi eredetű élő táplálék használata, amelyhez adott esetben tejet és tojást adunk, alapvetően hozzájárul a jó egészség megőrzéséhez a testszövetek (dhatu) jó közérzetének, a bőr rugalmasságának, a jó hormonális aktivitásnak, a vér (rakta) egyensúlyának fenntartásával a keletkező méreganyagok (ama) folyamatos és gyors kiürítése révén. Mindezek a hatások a test egészségének megszépüléséhez és fenntartásához vezetnek, valamint a biológiai öregedés ütemének a legtöbb embernél szokásos 50%-nél nagyobb mértékű csökkenéséhez. A megnövekedett élettartam az egészségben eltöltött évek számának növelésével következik be a betegségben és szenvedésben eltöltött évek rovására.

Élő élelmiszer

A vegetáriánus élő táplálék, kettős megelőző és gyógyító tulajdonságaival, egyaránt szükséges az egészséges és a beteg emberek számára. A természetes élelmiszerek igazi, mellékhatásoktól mentes gyógymódot jelentenek, amely erősíti immunrendszerünket és erősíti szervezetünket. A tiszta, a természetes vegetáriánus táplálkozással a salakanyagoktól és méreganyagoktól megtisztított szervezet nem engedi a kórokozókat kifejlődni, és így kevésbé lesz elhasználódott. A hosszú élet az egészséges és aktív élet meghosszabbítását és az esetlegesen elhúzódó szenvedés megelőzését jelenti. A hosszú élet egy összetett fogalom, amely magában foglalja az egészség fenntartását a betegségek elkerülése, a fizikai és kognitív funkciók magas szinten tartása és a jótékony kreatív tevékenységek végzése révén.

Testegyensúly

A hosszú élettartam növeléséhez hozzájáruló tényezők között említjük a fizikai egyensúlyt, amelyet a természetes vegetáriánus táplálkozáson alapuló egészséges étrend, az egészséges életmód, amelyet az állandó és harmonikus testmozgás, az egyéni higiénia, a pihenés, a kikapcsolódás, a szellemi és lelki egyensúly, a józan ész, az állandó alkotóképesség, az önbizalom, a bátorság és a tudás iránti törekvés jellemez. Ezekhez járulnak hozzá a genetikai és környezeti tényezők, amelyek elősegítik. Általában az emberek élete megrövidül, ha eltérések vannak a létfontosságú egyensúlytól. Néha ezek már a fogantatás előtt elkezdődnek, mivel az anya teste gyakran tele van méreganyagokkal (ama). A születés után a gyermekek mindenféle tápszeres tejport, majd denaturált tápszereket kapnak. A szülők egyszerű körülmények között is túlzott gyógyszeres kezeléshez folyamodnak.

Az egészséges élet az élet elixírje, és minden olyan cselekedet, amely az élet ellen irányul, egészségügyi problémákat okoz és megrövidíti az életet. Alapvetően minden, ami holisztikusan befolyásolja az egészséget, megrövidíti az emberi életet. Egészségünk és hosszú életünk fokmérője az, hogy mennyire vagyunk tudatában és mennyire figyelünk oda az életszükségletek kielégítésére. A hosszú életet károsító tényezők közül az egészségtelen táplálkozás a stresszel és a túlzott gyógyszerfogyasztással együtt az egyik legjellemzőbb.

Aubrey de Grey doktornő, a Methuselah Alapítvány elnöke az öregedés hét fő okát azonosította: a szervkárosodást okozó sejtvesztés, a nagyfokú toxicitás következtében felhalmozódó abnormális sejtek, a sejtszinten bekövetkező, az általános egyensúlyt megbontó mutációk, a mitokondriumok szintjén bekövetkező mutációk, amelyek a DNS szintjén kedvezőtlen változásokhoz vezetnek, a sejtek közötti szinten bekövetkező kopás a toxinok felhalmozódása miatt, a felesleges emészthetetlen molekulák, az extracelluláris szinten bekövetkező kopás az extracelluláris toxinok felhalmozódása miatt, az extracelluláris fehérjék a szövetek rugalmasságának csökkenését okozzák. Mint látható, mindezek az okok szorosan kapcsolódnak a táplálkozás néhány jelentős hiányosságához.

Az egészségtelen táplálkozás a természet törvényeitől való nagy eltérés. Az egészségtelen táplálkozás, amelyben az ember túl sok zsírt fogyaszt, vagy túl sok szintetikus vegyi anyagot vesz magához, amelyben genetikailag módosított élelmiszereket, gyorsételeket, nagyon sós ételeket, finomított cukrot fogyaszt, fokozatosan a szervezet elhasználódásához és az úgynevezett időskori betegségek megjelenéséhez vezet, amelyek súlyosan befolyásolják az életminőséget. Ezért az egészséges, természetes, vegetáriánus étrend különösen értékes eszköz az egészséges szervezet fenntartásában és a hosszú, egészséges élet biztosításában.