Illóolajok

LÉNYEGES OLAJOK

Mik azok az illóolajok?

Az illóolajok olyan koncentrált kivonatok, amelyeket desztillálással nyernek egysokféle gyógynövény, virág, gyümölcs, kéreg, fa vagy gyökér. A természetes illóolaj az, amelyet mechanikus módszerekkel, desztillációval vagy hidegsajtolással nyernek ki, szemben a természetellenes illóolajokkal, amelyeket különböző módszerekkel, kémiai oldószerekkel nyernek ki, és amelyek gyógyhatása meg sem közelíti a természetes illóolajokét.

Az illóolajok jelentős javulást hoznak az őket következetesen és tudatosan használó emberek fizikai, szellemi, mentális és érzelmi egészségében.

Mi a felhasználási módjuk?

Először is, az 100% természetes illóolajok fertőző, vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, emellett nyugtató, nyugtató, gyomorerősítő hatásúak, és számos betegség kezelésére használják, mint például.

Néhány példa az illóolajokra és hatásaikra:

  • Eukaliptusz olaj (Eucalyptus globulus) - jó a légúti betegségek (fertőzések, köhögés, asztma) kezelésére, növeli az immunitást és csillapítja az izomfeszültséget;
  • Ylang-ylang (Cananga odorata)- csökkenti az izomfeszültséget, nyugtató hatású, depresszió kezelésére használják;
  • Levendula (Lavandulla officinale)- hasznos a sebek és égési sérülések kezelésében, nyugtató és görcsoldó hatású;
  • T-olaj...fa (Melaleuca alternifolia)- természetes gombaellenes, vírusellenes, jó a gombás fertőzések kezelésében, immunstimuláns és hatékony antibakteriális;
  • Rozmaringolaj (Rosmarinus officinalis)- serkenti az emésztőrendszert, nyugtató és görcsoldó hatású;
  • Zsályaolaj (Salvia officinalis)-  természetes fájdalomcsillapító, nyugtató, hormonális kiegyensúlyozó.
  • Ánizsolaj (Pimpinella anisum)- görcsoldó, antibakteriális, jó hasi kólika esetén, de köhögés, megfázás esetén is, és serkenti az anyatejtermelést;
  • Édesköményolaj (Foeniculum vulgare)- emésztés, hányás, jó vízvisszatartás esetén, jó epe-, vese-, bélgörcs esetén.

Az illóolajok alkalmazási módszerei:

Az illóolajok többféleképpen használhatók: fürdők, inhalációk, borogatások, masszázs, levegőbe permetezve vagy belsőleg bevéve, de az alkalmazás módját és a szükséges adagot a gyógynövényszakértő írja fel a legjobban.

Az illóolajok használatának lehetséges mellékhatásai

Az illóolajok megfelelő tanácsadás nélküli belsőleges használata nemkívánatos hatásokat, például hányingert, hányást és mérgezéssel járó jelenségeket okozhat. A bőrön történő használatuk szintén allergiát, viszketést, irritációt vagy égési sérüléseket okozhat, különösen hosszabb érintkezés után. Egyes illóolajok ösztrogénhatást gyakorolnak a szervezetre, ezért hormonális zavarokban szenvedők nem használhatják őket (ánizsolaj, édeskömény, levendula).

Következtetés

Az 100% természetes illóolajok több ezer orvosi tanulmány által tudományosan bizonyított gyógyító hatással rendelkeznek. A nem természetes illó esszenciák, bár kémiai szerkezetükben hasonlóak, nem rendelkeznek ugyanazokkal a terápiás hatásokkal, ráadásul mérgező termékekkel terhelik a szervezetet, amelyeket aztán ki kell üríteni a szervezetből. Ezért nagyon fontos, hogy a terápiában csak természetes illóolajokat válasszunk, még akkor is, ha ezek ritkák és néha elég drágák, szemben a nem természetes olajokkal, amelyek könnyebben hozzáférhetőek.

Dr. VIOLETA PÎRVU, háziorvosi szakorvos

apifitoterápiás kompetencia