Aromaterápia


AROMATERÁPIA

 

Az illóolajok olyan koncentrált kivonatok, amelyeket különféle gyógynövényekből, virágokból, gyümölcshéjakból, fából vagy gyökerekből desztillációval nyernek. A természetes illóolaj olyan illóolaj, amelyet mechanikus módszerekkel, desztillációval vagy hidegsajtolással nyernek ki, szemben a természetellenes illóolajokkal, amelyeket különböző módszerekkel, kémiai oldószerekkel nyernek ki, és amelyek gyógyhatása meg sem közelíti a természetes illóolajokét. Az illóolajok jelentős javulást hoznak az őket következetesen és tudatosan használó emberek testi, szellemi, lelki és érzelmi egészségében.

Az aromaterápia egy olyan terápiás forma, amely a gyógynövények illó esszenciáit használja a különböző betegségek kezelésére.

Az aromaterápia története

Az aromaterápia kifejezést Rene Maurice Gattefosse vezette be 1928-ban, de az illóolajok használata a betegségek kezelésében ősi gyakorlat, amelyet az egyiptomi, indiai vagy kínai orvosok már évezredekkel ezelőtt is alkalmaztak. Már az Ószövetségben is találunk utalásokat az illóolajok használatára, és a rómaiak is gyakran használták az illóolajokat a fertőzött sebek kezelésében antibakteriális hatásuk miatt, a mézzel együtt.

Az illóolajok használatának elterjedése Európában a 16. században annak köszönhető, hogy felfedezték az üvegedényekben történő lepárlás módszerét és az illékony komponensek növényekből történő kivonásának lehetőségét. A 18. században az illóolajokkal való kezelés sokkal gyakoribb volt, mint manapság, mivel akkor még nem léteztek szintetikus gyógyszerek és antibiotikumok.