A dohányzásról való leszokás

A dohányzásról való leszokás előnyei

 

A dohányzás káros hatásairól szóló széles körű tájékoztatás, az egészségügyi felvilágosítás és a többszörös jogi figyelmeztetés ellenére a cigaretta forgalmazása az elmúlt években fellendült. Ennek számos oka van. Az egyik az, hogy sok dohányos úgy érzi, hogy néhány év dohányzás után már nincs értelme leszokni, mert úgy gondolja, hogy a károsodás már megtörtént.előállított, de ez nem igaz. S-ismételten kimutatta, hogy a dohányzásról való leszokás csökkenti a tüdőrák és a szívroham okozta halálozást, és azt is, hogy egy ilyen jó döntés nagymértékben javíthatja a hosszú élettartamot.

A statisztikák azt mutatják, hogy azok, akikakik valamikor abbahagyják a dohányzást, sokkal kisebb a szívrohamban való halálozás kockázata, közel a nemdohányzókéhoz. Ez is s-megállapította, hogy a dohányzás abbahagyása felgyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és hogy a dohányzás abbahagyása teljesen leállítja az erek lebomlásának folyamatát.

Általában a dohányzásról való leszokás elsődleges motivációja a betegségek kockázata. Sokan bizonyos egészségügyi problémák után szoktak le a dohányzásról, egyesek még szívrohamot is átéltek. A megelőzést azonban sokkal korábban kell kezdeni. Jelenleg a dohányosok kevesebb mint 20%-je válik nemdohányzóvá. Mark Twain humoros szavaival élve, úgy tűnik, nagyon könnyű rövid időre leszokni a dohányzásról: "Tudom", mondta, "mert már ezerszer leszoktam a dohányzásról!", jelezve, hogy ez a káros szokás gyakran mélyen gyökerezik a szerzett negatív emberi viselkedésmódokban, és hogy elég erős elhatározás kell ahhoz, hogyvéglegesen kiirtani.

Hasznos tippek a dohányzásról való leszokáshoz

A dohányosok számára így...mérsékeltek (akik kevesebb mint 15-napi 20 szál cigaretta), és akik valóban motiváltak a dohányzásról való leszokásra, de nehezen tudnak leszokni, mint pl.azt mondanám, egyEgyszer, itt van néhány hasznos tipp:

  • A dohányzásról leszokni kívánó személy először a kevésbé erős, alacsonyabb kátrány- és nikotintartalmú cigarettákat választhatja. Ez hatékony motivációt jelenthet a dohányzásról való leszokás felé vezető út első lépéseként.
  • Amikor még mindig dohányoznak, eszükbe juthat, hogy jobb lenne, ha csak egy fél cigarettát használnának el, a másik felét pedig eldobnák.
  • Ezután az a személy, aki még mindig dohányzik, arra törekszik, hogy csökkentse az egy cigarettából történő szívások számát, egyre hosszabb időt hagyva két egymást követő szívás között.
  • Közvetlenül ezután a dohányzásról leszokni kívánó személy arra törekszik, hogy csökkentse a cigaretta mély belégzését.
  • Mindezek után a következő célja az lesz, hogy kevesebb mint napi 3 szál cigarettát használjon.
  • Mindezzel párhuzamosan, aki valóban le akar szokni a dohányzásról, jól tenné, ha naponta jóval többet mozogna, lehetőleg a szabadban.
  • Nagy segítség annak, aki le akar szokni a dohányzásról, hogy más hasznos szokásokat alakítson ki, különösen azáltal, hogy kreatív érdeklődést mutat más, számára vonzó, egészséges témák iránt.
  • Néha még az is hasznos, ha a cigarettát egy ártalmatlan helyettesítő anyaggal, például tollal vagy ceruzával helyettesíti.
  • A dohányzásról leszokni vágyók számára a legjobb, ha olyan jótékony, aromás gyógynövények rágásához folyamodnak, amelyek csökkentik a dohányzás iránti érdeklődést, mint például az obligát gyökér, a zsályalevél, a bazsalikomlevél vagy a menta.

Néhány következtetés

Az ajánlások listája tájékoztató jellegű. Ezen tippek alapján minden egyes jelenlegi dohányos, aki le akar szokni a dohányzásról, hogy nemdohányzóvá váljon, számos más konkrét módszert is alkalmazhat, hogyhasznos lehet, hogy sikerüljön legyőzni ezt a káros szokást.

Általánosságban elmondható, hogy azokat az embereket, akik naponta több mint 20 cigarettát szívnak, nehezebb leszokásra motiválni. Erős bátorításra, útmutatásra és támogatásra van szükség a hozzájuk közel állók részéről. Az Egészségügyi Világszervezet már 1970-ben szankcionálta a dohányzás egészségtelen szokását annak katasztrofális egészségügyi következményei alapján. Ezért van szükség arra, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszerben dolgozók vezető szerepet vállaljanak abban, hogy meggyőzzék a betegeket az egészséges életmódról, és lebeszéljék a dohányzásról, különösen a fiatalok körében, valamint fokozzák a dohányzóknak a dohányzásról való hatékony leszokás elmagyarázására irányuló erőfeszítéseket.