Taberele de Ayurveda

Meteoterapia

Conventional si neconventional

Perspectiva ayurvedica

Renuntarea la fumat

Batoane energizante

Vitamina B

Consumul de apa

Ghimbirul cu miere

Ghimbirul - un valoros remediu

Mierea - nectarul zeilor (1)

Mierea - nectarul zeilor (2)

Beneficiile apei

Va invitam sa va inscrieti pentru a primi informatii despre Ayurveda

Renuntarea la fumat

ARTICOLE RECENTE

Inscrieri

Renuntarea la fumat

INSCRIERI

Activitatea educativa

Subiecte abordate

Renuntarea la fumat

CURS DE AYURVEDA

Dovleacul

Modalitati practice ayurvedice

Puterea vindecatoare a muzicii

Relaxarea si memoria

Raspunsurile organelor la emotii

Bolile si factorii psihici

Atitudinea benefica

Beneficiile terapiei prin ras

Frumusete feminina

Plante pentru transmutare

O viata fericita

Influenta culorilor

Culoarea plantelor

Relaxarea si memoria

Ayurveda sistem de vindecare

Curele de clorofila

Fructele uscate

Dejunul Kolath

Starile vindecatoare

Renuntarea la fumat

RECOMANDARI

Renuntarea la fumat

Actualitate

O descoperire interesanta

Poluarea si sanatatea

Cuptorul cu microunde

Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat

Remedii naturale

Apa de mare

Imbratisarea arborilor

Seva de vita de vie

Ghimbirul

Puterea vindecatoare a muzicii

Alimentatia echilibrata

Alimentatia si longevitatea

Cristaloterapia

Terapia cu apa de izvor

Cursul de Ayurveda Bucuresti

sala de curs Obor, str. Otesani 16

Cursuri de Ayurveda

Curs de Ayurveda Cluj Napoca

Str. Balea nr. 9K, 0742-242.422.

Curs de Ayurveda Braila

0723.507.093, 0727.724.815

Curs de Ayurveda

Drobeta Turnu Severin

Informatii: 0723.308.683.

Brasov - medicina generala

dr. Cimpean Cristina

0747.074.081. 0733.054.804.

cimpean_cristina@yahoo.com

Consultatii de specialitate

Bucuresti - nutritie

Centrul de nutritie Anima

0745.09.89.11.

Iasi - medicina generala

Cabinet Asclepios

dr. Ina Petrea, 0721.777.330

Ziua Ayurvedei

You Tube

Cluj - medicina generala

Cabinet Hridaya

dr. Aurora Repede, 0740.130.880.

Renuntarea la fumat

Evenimente

Congres de Ayurveda

Tabara de Ayurveda

Concurs de Ayurveda


Concurs Renuntarea la fumat

Articole de actualitate

Aloe

Hranirea pielii

Lipicioasa

Cunoasterea Ayurvedei

Termoterapia

Biosignalistica


Renuntarea la fumat

REFERINTE

Renuntarea la fumat
Acasa

AMN-ROMÂNIA

Cum să regăsim savoarea delicioaselor înghețate ale copilăriei (1)

Nina Marin, lector de Ayurveda AMN-România

Gustul alimentelor din copilărie

Cei mai mulți dintre noi, care am avut o copilărie frumoasă, ne amintim cu nostalgie de gustul de neuitat al anumitor preparate pe care le-am mâncat atunci, de stările de încâtare și de împlinire care apăreau ca prin farmec atunci când le savuram, dar și de momentele plăcute în care am realizat aceasta, când eram cu bunicii, cu părinții sau cu prietenii de joacă, cu care împărțeam acele mâncăruri delicioase.

Nu avem cum să uităm de dulceața de cireșe amare, pusă pe o farfuriuță alături de un pahar cu apă, pe care ne-o oferea bunica unei colege de școală pe care o vizitam, sau de borcanul cu șerbet de cacao sau de zmeură din care mai luam pe ascuns câte o linguriță, fără să ne vadă părinții, sau de înghețata cu aromă de mentă și glazură de ciocolată, pe care ne-o cumpăra mama, atunci când ieșeam la plimbare. Ne amintim de mirosul îmbietor al pârjoalelor pe care le făcea vecina noastră, atunci când noi alergam plini de energie și de bucurie prin curte, sau toamna, de mirosul vinetelor și a ardeilor copți, care urmau să se transforme într-o delicioasă zacuscă.

Oare de ce amintirile acestea din copilărie sunt atât de vii chiar și după ce trec foarte mulți ani din viața noastră? Și oare de ce acum, când suntem adulți, nu mai reușim să avem aceeași stare de încântare, deși mâncăm aceleași mâncăruri?

Alimentele de astăzi nu mai sunt sănătoase

Pe de o parte, ne putem explica prin faptul că acele produse pe care le  mâncam în copilărie și pe care le găsim și astăzi pe rafturile magazinelor nu mai sunt preparate ca pe vremuri, într-un mod sănătos. Astăzi aproape că nu mai găsim dulcețuri, înghețate sau alte preparate care să fie făcute doar din ingrediente naturale, pentru că au tot felul de adaosuri nocive pentru sănătate, pentru a li se da un anumit gust sau pentru a fi conservate o perioadă cât mai mare de timp.

Dacă alegem să ne preparăm noi înșine diverse mâncăruri, nu mai găsim fructe și legume coapte natural, care să nu fie tratate cu tot felul de substanțe chimice. Un fruct care este crud sau care a fost forțat să crească în mod nenatural ori a fost „protejat” de diverși dăunători prin folosirea pesticidelor toxice, nu mai are cum să aibă același gust ca în copilăria noastră.

Copilăria – perioada kapha a vieții

Pe de altă parte, dacă studiem știința milenară ayurveda, care ne oferă o mulțime de informații și metode foarte valoroase pentru a avea o cât mai bună stare de sănătate și de fericire, putem să găsim și o altă explicație. În tradiția ayurvedică se afirmă că perioada copilăriei, în care noi ne structurăm gradat trupul și învățăm să facem să lucreze optim celelalte funcții ale ființei noastre, este o perioadă a vieții în care predomină kapha-dosha.

În ayurveda se consideră că ființa noastră este animată de trei forțe subtile vitale primare, numite vata-dosha, pitta-dosha și kapha-dosha. Fiecare asemenea factor are o anumită funcție generală în ființa noastră și anume: vata-dosha are ca funcție mișcarea, pitta-dosha are ca funcție transformarea, iar kapha-dosha are ca funcție structurarea.

În perioada copilăriei noi ne „construim” trupul și celelalte aspecte subtile ale ființei, fiind o perioadă în care predomină kapha-dosha, în perioada de mijloc a vieții noi suntem deja adulți și ne afirmăm în societate, fiind o perioadă în care predomină pitta-dosha, iar în perioada a treia a vieții predomină vata-dosha. Aceasta este perioada în care bunicii au mare grijă de nepoței, comunică foarte mult cu ei, îi plimbă, le spun povești și se joacă cu ei.

Ayurveda afirmă că fiecare dintre cele trei forțe subtile vitale (dosha) generează în ființa noastră o tendință de a păstra un anumit tip de amintiri. Kapha-dosha ne face să avem mai degrabă o memorie emoțională, vata-dosha în special o memorie informațională, iar pitta-dosha ne orientează către ambele tipuri.

Astfel, kapha-dosha, care este prezentă din plin în ființa noastră în perioada copilăriei, ne face să ținem minte cu foarte mare acuratețe toate stările pe care un anumit aliment, mâncat într-o anumită conjunctură a vieții, ni le-a creat. Ținem minte toate nuanțele stărilor pe care le-am trăit atunci, ținem minte în ce situație am făcut aceasta, cu cine eram, ce făceam, ce simțeam. Deci gusturile alimentelor care ne-au plăcut în copilărie și pe care ni le amintim cu nostalgie acum, când suntem adulți, nu sunt doar amintirile acelor gusturi, ci sunt amintiri complexe, în care gusturile au fost asociate cu anumite stări rafinate, bogate și foarte intense pe care noi le-am trăit atunci când am mâncat acel aliment bun, fiind alături de anumite ființe dragi. Atunci simțeam că suntem într-o lume frumoasă, fără griji, alături de părinți, bunici sau prieteni, percepeam că suntem protejați, că suntem iubiți, ne simțeam foarte bine, eram veseli, fericiți și încântați.

Să recreem atmosfera magică din copilărie

De aceea, pentru a avea acces din nou la gusturile de neuitat ale alimentelor mâncate în copilărie trebuie să recreem acea atmosferă magică. Nu este suficient doar să ne preparăm acea mâncare din ingrediente naturale și sănătoase, ci este necesar să o mâncăm împreună cu ființele dragi nouă, într-un spațiu cât mai frumos, care să ne dea stările frumoase trăite în copilăria noastră.

Dacă asociem stările generate de gustul complex și plăcut al mâncării cu stările minunate specifice copilăriei noastre, pe care le creem cu ajutorul acelei atmosfere magice, atunci nu vom mai spune: „Mănânc acum dulceață de cireșe amare, dar nu e același gust ca în copilărie.”, ci vom spune, încântați: „Mănânc această dulceață de cireșe amare și parcă mă simt din nou un copil fericit și fără griji.”


Share on Facebook Share via e-mail Print