Recomandari

Dovleacul

Modalitati practice ayurvedice

Indigestia

Puterea vindecatoare a muzicii

Relaxarea si memoria

Raspunsurile organelor la emotii

Bolile si factorii psihici

Atitudinea benefica

Beneficiile terapiei prin ras

Frumusete feminina

Plante pentru transmutare

O viata fericita

Influenta culorilor

Culoarea plantelor

Relaxarea si memoria

Ayurveda sistem de vindecare

Curele de clorofila

Fructele uscate

Dejunul Kolath

Starile vindecatoare

Referinte


Va invitam sa va inscrieti pentru a primi informatii despre Ayurveda

Sofranel Traista ciobanului

Cursuri de Ayurveda

Brașov

Pitesti

Sofranel

Inscrieri curs Ayurveda

Inscrieri

Iarba-Sarpelui

Remedii naturale

Apa de mare

Imbratisarea arborilor

Seva de vita de vie

Ghimbirul

Puterea vindecatoare a muzicii

Alimentatia echilibrata

Alimentatia si longevitatea

Cristaloterapia

Terapia cu apa de izvor

Cursul de Ayurveda

Bucuresti

se va desfăşura săptămânal,

în intervalul

17.00 – 19.30,

la sala de curs Obor,

str. Otesani 16, sector 2.

Anunturi

Curs de Ayurveda

Cluj Napoca

Str. Balea nr. 9K

Informatii la telefon:

0742-242.422.

Curs de Ayurveda

Braila

Informații telefon:

0723/507093,

0727/724815

Cursul de Ayurveda din

Drobeta Turnu Severin

va avea loc marti, 3 octombrie 2017 ora 18,00 la Casa Tineretului, etaj. II. Intrarea este libera.

Cursul de Ayurveda grupa 1 se va desfasura saptamanal, in fiecare zi de miercuri, incepand cu ora 17,30 la adresa:  bd. M.Viteazul, nr.32,bl.Z8,sc.3,ap.14.

Informatii despre curs la nr. tel. 0723308683.

Brasov

dr. Cimpean Cristina

0747.074.081.

0733.054.804.

cimpean_cristina@yahoo.com

Consultatii de specialitate

Cluj

Cabinet Hridaya

dr. Aurora Repede

0740.130.880.

Iasi

Cabinet Asclepios

dr. Ina Petrea

0721.777.330

Actualitate

O descoperire interesanta

Poluarea si sanatatea

Cuptorul cu microunde

Evenimente

Tabara de Ayurveda

Concursul de Ayurveda


Articole noi

Termoterapia

Biosignalistica

Renuntarea la fumat
Acasa

AMN-ROMÂNIA


Remedii ayurvedice pentru sezonul rece


dr. Violeta Pîrvu

Medic specialist medicină de familie

Competentă fitoterapie, ayurveda, apiterapie, aromaterapie


Rezistenta naturală a organismului la diferite infectii sau afectiuni cunoscută ca imunitate are nevoie sa fie stimulată, în special în sezonul rece.  Sistemul ayurveda, ne oferă posibilitatea de a întelege ce se petrece în interiorul organismului când acesta se confruntă cu diversele schimbări sezoniere si care sunt metodele ayurvedice si remediile folosite pentru ca organismul uman să-si poată păstra starea de echilibru natural.


Ce dietă ne ajută în timpul iernii, pentru cresterea imunitătii?

Pentru a împiedica cresterea excesivă a calitatilor de rece si uscat în organism (calităti care se amplifică iarna) medicina ayurveda recomandă ca dieta în timpul iernii să fie bogată în calitătile de greu si onctuos dar si de fierbinte, pentru a putea mentine căldura internă la parametrii normali. Astfel consumul de leguminoase uscate (fasole, fasole mung, mazare, linte verde, linte rosie, soia, năut) rădăcinoase (telina, păstârnac, patrunjel, morcov, sfeclă, cartofi) seminte si nuci, alimente acre (murături), uleiuri vegetale presate la rece, condimente picante, lapte natural, ghee (“unt clarifiat”) sau miere naturală, ajută foarte mult la mentinerea echilibrului intern al organismului pe timpul iernii, crescând rezistenta la diferite infectii sau boli.


Plante folosite în ayurveda pentru imunitate

Remediile folosite în ayurveda pentru cresterea imunitătii si a fortei vitale în organism (denumită Ojas- în sistemul  ayurveda) sunt numite remedii Rasayana, iar anotimpul rece este foarte potrivit  ca aceste remedii să fie folosite. Amalaki (Emblica Officinalis), lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), ashwagandha (Withania Somnifera), ghimbir (Zingiber officinale), tulsi (Occimum sanctum), turmeric (Curcuma longa ) ori cardamom (Elletaria cardamomum), ar trebui să fie nelipsite din consumul nostru zilnic din timpul iernii.


Amalaki - Emblica Officinalis - este o plantă foarte bogată în acid citric si deci are un continut crescut în vitamina C. Pe lângă aceasta contine cantităti mari de calciu, fier si fosfor, dar si carbohidrati si glucide, atât de necesare pe timpul iernii. Folosită ca pulbere luată  intern de 2- 3 ori pe zi împreună cu miere de albine, sau sub formă de capsule (intra în componenta capsulelor “Fitoyoung” si “Detoxiplant” tip Steaua Divină)  este un remediu eficace pentru cresterea imunitătii.


Lemn dulce - Glycyrrhiza glabra- este un excelent tonic si revitalizant al organismului, ce poate fi folosit pe timpul iernii pentru cresterea imunitătii. Luat zilnic  sub formă de pulbere, sau mixat cu ghee ori miere naturală sau lapte cald, este un excelent remediu Rasayana, folosit atât pentru imunitate cât si împotriva îmbătrânirii.


Ashwagandha -Withania Somnifera- cunoscut în  ayurveda ca unul din cele mai bune tonice Rasayana, creste imunitatea, creste forta vitală în organism, energizează  si tonifică organismul, fiind folosit si în curele de reîntinerire. Luat intern între 3- 6 g/zi în lapte cald îndulcit cu miere, se dovedeste un remediu binefăcător în timpul iernii, în special în caz de tonus fizic si psihic scăzut, stări de epuizare si stres. Intră de asemenea în compozitia produsului “Fitoyoung”, alături de planta amalaki (Emblica officinalis).


Turmeric- Curcuma longa- Este foarte folosit în ayurveda pentru diverse afectiuni, iar în sezonul rece e folosit pentru cresterea rezistentei organismului la diferite infectii.  Bun antiparazitar dar si detoxifiant al organismului, calmează durerile articulare ce se agravează în timpul iernii si stimulează digestia. Se poate folosi în doză de 1-3 g luat zilnic în lapte cald sau combinat cu diferite alimente.


Ghimbir- Zingiber officinale- Un adevărat dar al Naturii în sezonul rece, ghimbirul este un remediu excelent în răceli si gripe, bronsite, inflamatii ale gâtului, tuse, raguseală sau febră. Eficient pentru cresterea imunitătii dar si un bun analgezic utilizat în durerile articulare, se găseste sub formă de rădăcina de ghimbir uscată sau proaspătă (cu o savoare deosebită). Poate să fie consumat pe timpul iernii ca pulbere (1g de 3 ori pe zi) luată sublingual, ori în lapte cald sau în  ceai cald îndulcit cu sirop de ghimbir.


Tulsi- Occimum sanctum- Planta având valente sacre în ayurveda, este larg folosită în afectiuni respiratorii, dar si pentru cresterea imunitătii pe timpul iernii. Sucul proaspăt din frunze, amestecat cu miere este un remediu extrem de eficient pentru cresterea rezistentei la boli. Poate fi luat si ca pulbere câte 1g de 3 ori pe zi, sublingual, dar si sub formă de ceaiuri, capsule ori tablete.


Cardamom- Elletaria cardamomum- Originar din sudul Indiei, este foarte mult folosit atât în alimentatie căt si în remediile ayurvedice. Luat în lapte cald seara la culcare, este un sedativ excelent, iar utilizat în alimentatia zilnică stimulează digestia si creste rezistenta naturală a organismlui la boli.


Pentru ca aceste remedii să aibă o eficientă maximă, este indicat avizul unui medic specialist ayurvedic, care va putea da recomandări în ce priveste modul de administrare a acestor remedii, în functie de constitutia si afectiunile asociate fiecărui pacient.