Taberele de Ayurveda

Meteoterapia

Conventional si neconventional

Perspectiva ayurvedica

Renuntarea la fumat

Batoane energizante

Vitamina B

Consumul de apa

Ghimbirul cu miere

Ghimbirul - un valoros remediu

Mierea - nectarul zeilor (1)

Mierea - nectarul zeilor (2)

Beneficiile apei

Va invitam sa va inscrieti pentru a primi informatii despre Ayurveda

Renuntarea la fumat

ARTICOLE RECENTE

Inscrieri

Renuntarea la fumat

INSCRIERI

Activitatea educativa

Subiecte abordate

Renuntarea la fumat

CURS DE AYURVEDA

Dovleacul

Modalitati practice ayurvedice

Puterea vindecatoare a muzicii

Relaxarea si memoria

Raspunsurile organelor la emotii

Bolile si factorii psihici

Atitudinea benefica

Beneficiile terapiei prin ras

Frumusete feminina

Plante pentru transmutare

O viata fericita

Influenta culorilor

Culoarea plantelor

Relaxarea si memoria

Ayurveda sistem de vindecare

Curele de clorofila

Fructele uscate

Dejunul Kolath

Starile vindecatoare

Renuntarea la fumat

RECOMANDARI

Renuntarea la fumat

Actualitate

O descoperire interesanta

Poluarea si sanatatea

Cuptorul cu microunde

Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat

Remedii naturale

Apa de mare

Imbratisarea arborilor

Seva de vita de vie

Ghimbirul

Puterea vindecatoare a muzicii

Alimentatia echilibrata

Alimentatia si longevitatea

Cristaloterapia

Terapia cu apa de izvor

Cursul de Ayurveda Bucuresti

sala de curs Obor, str. Otesani 16

Cursuri de Ayurveda

Curs de Ayurveda Cluj Napoca

Str. Balea nr. 9K, 0742-242.422.

Curs de Ayurveda Braila

0723.507.093, 0727.724.815

Curs de Ayurveda Drobeta  0723.308.683.

Brasov - medicina generala

dr. Cimpean Cristina

0747.074.081. 0733.054.804.

cimpean_cristina@yahoo.com

Consultatii de specialitate

Bucuresti - nutritie

Centrul de nutritie Anima

0745.09.89.11.

Iasi - medicina generala

Cabinet Asclepios

dr. Ina Petrea, 0721.777.330

Ziua Ayurvedei

You Tube

Cluj - medicina generala

Cabinet Hridaya

dr. Aurora Repede, 0740.130.880.

Renuntarea la fumat

Evenimente

Congres de Ayurveda

Tabara de Ayurveda

Concurs de Ayurveda


Concurs Renuntarea la fumat

Articole de actualitate

Aloe

Coronita

Hranirea pielii

Lipicioasa

Cunoasterea Ayurvedei

Termoterapia

Biosignalistica


Renuntarea la fumat

REFERINTE

Renuntarea la fumat
Acasa

AMN-ROMÂNIA


Cum tratăm menopauza în mod natural  


dr. Violeta Pîrvu

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, ayurveda


Menopauza este un proces biologic natural ce se produce în viaţa femeii după vârsta de 45- 50 de ani şi este definită prin dispariţia ciclurilor menstruale lunare pe o perioadă de 12 luni consecutiv. Menopauza este asociată cu reducerea funcţiei ovariene, marcând sfârşitul perioadei fertile (reproductive) a femeii şi face tranziţia către perioada de maturitate şi înţelepciune a femeii dar în acelasi timp, aceasta poate coincide cu apariţia semnelor îmbătrânirii organismului.

În această perioadă funcţia reproductivă a femeilor poate şi trebuie să fie înlocuită de o perioadă foarte productivă din punct de vedere mental şi spiritual, iar plantele, remediile naturale, stilul de viaţă echilibrat, o vor ajuta din plin să treacă căt mai natural prin această perioadă.

Este foarte important de reţinut că fiecare femeie are o menopauză diferită în funcţie de nivelul de estrogeni, progesteron şi testosteron. Astfel putem întâlni femei aflate la menopauză cu nivel de estrogen normal sau scăzut sau cu nivel de progesteron normal sau scăzut, acestea asociindu -se cu niveluri de testosteron normal, crescut sau scăzut.

De aceea tratamentul femeilor aflate la menopauza va fi în funcţie de profilul hormonal specific al femeii, iar de modul în care este ajustat acest  profil hormonal, se pot reduce simptomele şi se pot întârzia afecţiunile specifice menopauzei şi implicit procesul de îmbătrânire.

Tratamentul natural al menopauzei

Dietoterapia


Dieta are un rol esenţial în diminuarea simptomatologiei legată de menopauză şi ar trebui să fie asociată tratamentului general naturist:Se recomandă folosirea unei diete lacto- vegetariene bogată în fructe, legume, seminţe, cereale integrale, lactate integrale ( dar nu mai mult de 1-2 ori/ saptamână), sucuri proaspete din fructe şi legume, salate, uleiuri vegetale presate la rece (măsline, susan, floarea soarelui- presate la rece). Consumul regulat de apă, zilnic 2 litri/zi are efecte detoxifiante foarte bune, reducând  simptomele digestive dar şi durerile articulare.  

De asemenea studiile au dovedit că alimentele cu conţinut crescut de fitoestrogeni (soia, tofu, seminte de in) pot reduce semnificativ simptomele menopauzei la femeile care le consumă constant şi pot reduce riscul apariţiei diferitelor tipuri de cancer estrogen dependente (cancer de san, cancer endometrial).

Fitoterapia

Folosirea plantelor cu efecte sedative, calmante, liniştitoare, dar şi plante laxative, carminative, stimulente ale digestiei, plante cu conţinut fitoestrogenic, plante reglatoare ale secreţiei de progesteron, dau rezultate excelente în prevenirea şi tratatrea simptomatologiei legate de menopauză.

Astfel se pot folosi: lipicioasă (Galium aparine), busuioc (Ocimum basilicum), trifoi roşu (Trifolium pratense), zmeur (Rubus idaeus), lemnul lui Avram (Vitex agnus), roiniţa (Mellisa officinalis), salcâm (Robinia pseudacacia) , păducel (Crataegus oxycantum), tei (Tilia tomentosa), levanţică (Lavanda officinalis), coriandru (Coriandrum sativum), fenicul (Foeniculum vulgare), anason (Pimpinella anisum), cu rezultate excelente.
Modul de administrare a plantelor este fie pulbere fină ţinută sublingual 5-10 minute şi apoi înghitită cu apă, fie sub formă de macerat la rece sau tincturi. Modul de adminstrare a plantelor  şi doza va fi stabilită după o consultaţie la medicul fitoterapeut, întrucât doar un tratament personalizat ajustat iîn funcţie de nevoile femeii respective poate da cele mai bune rezultate pe termen lung.

Apiterapia

Prin consumul regulat de lăptişor de matcă, polen şi păstură, alături de miere de albine, datorită  efectetelor terapeutice ale acestora, se diminuează semnificativ simptomele menopauzei.

Astfel studii preliminare au arătat că lăptişorul de matcă poate reduce semnificativ bufeurile de caldură şi creşte libidoul.

Consumul de polen apicol ajută  la reglarea balanţei hormonale a femeii aflate la menopauză, având ca efect scăderea bufeurilor de caldură, a transpiraţiei nocturne, dar mai ales a oboselii cronice. Prin conţinutul de flavonoide, myricetin, rutin, quercetin, ajută sistemul imun în lupta cu cancerul, stimulează metabolismul, ajută la diminuarea depozitelor de grăsimi şi metabolizarea lor, creşte tonusul fizic şi mental.

Mierea naturală de albine poate ameliora dorinţa excesivă  de a consuma dulciuri în exces, stimulează digestia şi este un energizant natural al corpului.
 
Exerciţiul fizic
Face parte integrantă din tratamentul general al menopauzei la femeie şi are efecte rapide de ameliorare a simptomelor supărătoare dar şi efecte de prevenire a osteoporozei, a bolilor cardiovasculare sau a unor tipuri de cancer. Sunt incluse aici  formele dinamice de efort: alergat, înnot.

Meditaţia, exerciţii yoga
Cu efecte foarte bune de menţinere a sănătaţii generale dar şi de  ameliorare a simptomatologiei legate de menopauză: meditaţia, posturi yoga, tai chi etc.