Taberele de Ayurveda

Meteoterapia

Conventional si neconventional

Perspectiva ayurvedica

Renuntarea la fumat

Batoane energizante

Vitamina B

Consumul de apa

Ghimbirul cu miere

Ghimbirul - un valoros remediu

Mierea - nectarul zeilor (1)

Mierea - nectarul zeilor (2)

Beneficiile apei

Va invitam sa va inscrieti pentru a primi informatii despre Ayurveda

Renuntarea la fumat

ARTICOLE RECENTE

Inscrieri

Renuntarea la fumat

INSCRIERI

Activitatea educativa

Subiecte abordate

Renuntarea la fumat

CURS DE AYURVEDA

Dovleacul

Modalitati practice ayurvedice

Puterea vindecatoare a muzicii

Relaxarea si memoria

Raspunsurile organelor la emotii

Bolile si factorii psihici

Atitudinea benefica

Beneficiile terapiei prin ras

Frumusete feminina

Plante pentru transmutare

O viata fericita

Influenta culorilor

Culoarea plantelor

Relaxarea si memoria

Ayurveda sistem de vindecare

Curele de clorofila

Fructele uscate

Dejunul Kolath

Starile vindecatoare

Renuntarea la fumat

RECOMANDARI

Renuntarea la fumat

Actualitate

O descoperire interesanta

Poluarea si sanatatea

Cuptorul cu microunde

Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat

Remedii naturale

Apa de mare

Imbratisarea arborilor

Seva de vita de vie

Ghimbirul

Puterea vindecatoare a muzicii

Alimentatia echilibrata

Alimentatia si longevitatea

Cristaloterapia

Terapia cu apa de izvor

Cursul de Ayurveda Bucuresti

sala de curs Obor, str. Otesani 16

Cursuri de Ayurveda

Curs de Ayurveda Cluj Napoca

Str. Balea nr. 9K, 0742-242.422.

Curs de Ayurveda Braila

0723.507.093, 0727.724.815

Curs de Ayurveda Drobeta  0723.308.683.

Brasov - medicina generala

dr. Cimpean Cristina

0747.074.081. 0733.054.804.

cimpean_cristina@yahoo.com

Consultatii de specialitate

Bucuresti - nutritie

Centrul de nutritie Anima

0745.09.89.11.

Iasi - medicina generala

Cabinet Asclepios

dr. Ina Petrea, 0721.777.330

Ziua Ayurvedei

You Tube

Cluj - medicina generala

Cabinet Hridaya

dr. Aurora Repede, 0740.130.880.

Renuntarea la fumat

Evenimente

Congres de Ayurveda

Tabara de Ayurveda

Concurs de Ayurveda


Concurs Renuntarea la fumat

Articole de actualitate

Aloe

Coronita

Hranirea pielii

Lipicioasa

Cunoasterea Ayurvedei

Termoterapia

Biosignalistica


Renuntarea la fumat

REFERINTE

Renuntarea la fumat
Acasa

AMN-ROMÂNIA

Batoane energizante ayurvedice

Marius Teiușan, lector de Ayurveda AMN-România

Preparate naturale pentru cele trei constituții

Tradiția ayurvedică ne oferă o serie de principii esențiale pe care le putem folosi cu succes pentru a ne păstra o stare optimă de sănătate.

În primul rând, felul în care alegem să ne trăim viața nu trebuie să fie la întâmplare, ci este bine să îl stabilim în funcție de tipul nostru constituțional ayurvedic.

Acest tip constituțional îl vom determina după o analiză detaliată a manifestării în ființa noastră a celor trei forțe subtile vitale numite în ayurveda vata dosha, pitta dosha și kapha dosha.

De îndată ce am stabilit care dosha se manifestă în mod predominant în microcosmosul ființei noastre, putem să trecem la alegerea acțiunilor care ne sunt cele mai favorabile.

O importanță deosebită o are modul în care ne alimentăm, deoarece se cunoaște din tradiția orientală că trupul nostru (anna maya kosha) este „construit” din hrana pe care o mâncăm.

Atunci când avem zile mai solicitante, în care avem de realizat mai multe activități și nu avem prea mult timp la dispoziție pentru a ne prepara hrana, putem să ne facem înainte câteva batoane energizante, pe care le putem păstra în frigider 1-2 zile. Batoanele energizante le vom compune din ingrediente care să ne fie potrivite tipului nostru constituțional.

Batoane energizante pentru tipul constituțional predominant vata-dosha

Pentru un tip constituțional predominant vata dosha sunt indicate alimentele hrănitoare, mai uleioase sau mai lichide, care să nu fie reci. Nu sunt indicate alimentele uscate.

Deoarece focul digestiv al unei astfel de persoane este oscilant, acesta poate fi ajutat să funcționeze la parametrii optimi prin folosirea unor condimente adecvate, cu rol încălzitor, care îmbunătățesc digestia celorlalte alimente. Se poate folosi scorțișoară, anason, fenicul, coriandru, busuioc pentru a aromatiza felurile de mâncare care se pregătesc.

Pentru o astfel de persoană sunt indicate plantele medicinale și alimentele care au gust dulce, sărat sau acru.

Rădăcina de nalbă mare sau de maca, semințele de susan, de floarea soarelui sau nucile, care sunt dulci și hrănitoare, cătina și măceșele, care sunt acre și energizante, pot fi adăugate ca ingrediente principale, sub formă de pulbere sau măcinate cât mai fin, la batoanele pe care le preparăm. Putem îndulci cu miere de albine, care este încălzitoare, digestivă, hrănitoare și energizantă.

Se poate adăuga puțin ulei de susan, care este un ulei foarte hrănitor, indicat în ayurveda pentru armonizarea lui vata dosha. Pentru a da o anumită consistență, se pot adăuga fulgi de ovăz hidratați, care sunt nutritivi și foarte hrănitori pentru acest tip constituțional.

Putem folosi toate aceste ingrediente într-o cantitate potrivită, astfel încât să obținem o consistență de genul unei creme, pe care să o mâncăm apoi cu lingurița. Mirodeniile și plantele medicinale le vom adăuga într-o cantitate potrivită, astfel încât gustul final al preparatului să fie plăcut.

Batoane energizante pentru tipul constituțional predominant pitta-dosha

Pentru un tip constituțional predominant pitta dosha sunt indicate alimentele hrănitoare, dar cu efect răcoritor, deoarece excesul lui pitta dosha se exprimă prin stări și emoții „fierbinți”. Nu sunt indicate alimentele prea uleioase și nici cele încălzitoare.

Deoarece focul digestiv este puternic, este necesar ca persoanele care au acest tip constituțional să mănânce suficient de bine și să nu „sară” peste mese.

Mirodeniile care pot fi adăugate în mâncare sunt cele care nu sunt fierbinți, care echilibrează pitta dosha, așa cum sunt: fenicul, chimen, coriandru, cardamom, turmeric, anason, mentă. Condimentele care sunt mai iuți și fierbinți, așa cum este ardeiul iute, ghimbirul, piperul negru trebuie folosite în cantitate mai mică și mai rar.

Pentru o astfel de persoană sunt indicate plantele medicinale și alimentele care au gust dulce, amar sau astringent.

Rădăcina de nalbă mare sau de maca, semințele de susan, de floarea soarelui sau nucile, care sunt dulci și hrănitoare pot fi adăugate ca ingrediente principale, sub formă de pulbere sau măcinate cât mai fin, la batoanele pe care le preparăm. Putem îndulci cu o cantitate mică de miere de albine, care este digestivă, hrănitoare și energizantă, sau cu un alt îndulcitor natural. Se poate adăuga puțin ulei de nucă de cocos, care este un ulei răcoritor, indicat în ayurveda pentru armonizarea lui pitta dosha. Pentru a da o anumită consistență, se pot adăuga fulgi de ovăz hidratați, care sunt nutritivi și foarte hrănitori pentru acest tip constituțional.

Putem folosi toate aceste ingrediente într-o cantitate potrivită, astfel încât să obținem o consistență mai tare. Dăm formă de batoane și le putem păstra câteva zile la frigider.

Mirodeniile și plantele medicinale le vom adăuga într-o cantitate potrivită, astfel încât gustul final al preparatului să fie plăcut.

Batoane energizante pentru tipul constituțional predominant kapha-dosha

Pentru un tip constituțional predominant kapha dosha sunt indicate alimentele care nu sunt foarte hrănitoare, ci sunt mai ușoare, cele care sunt mai uscate și încălzitoare. Nu sunt indicate alimentele foarte consistente, cele uleioase și reci.

Deoarece focul digestiv al unei astfel de persoane este mai lent, acesta poate fi ajutat să funcționeze la parametrii optimi prin folosirea unor condimente adecvate, cu rol încălzitor, care îmbunătățesc digestia celorlalte alimente. Se pot folosi: ghimbir, cuișoare, ardei iute, turmeric pentru a aromatiza felurile de mâncare care se pregătesc.

Pentru o astfel de persoană sunt indicate plantele medicinale și alimentele care au gust picant, amar sau astringent.

Putem să ne facem batoane folosind ca ingrediente principale boabele coapte și măcinate de hrișcă, mei, secară, care sunt cereale mai ușoare și încălzitoare. Potriviți sunt și fulgii uscați de cereale.

Putem adăuga o cantitate mică de semințe de floarea soarelui, nuci sau susan. Putem îndulci cu miere de albine, care este încălzitoare, digestivă, hrănitoare și energizantă.

Putem folosi toate aceste ingrediente într-o cantitate potrivită, astfel încât să obținem o consistență mai tare. Dăm formă de batoane și le putem păstra câteva zile la frigider.

Mirodeniile și plantele medicinale le vom adăuga într-o cantitate potrivită, astfel încât gustul final al preparatului să fie plăcut.

În continuare sunt prezentate câteva rețete, pe care le vom putea adapta pentru a fi potrivite tipului nostru constituțional.

Batoane energizante cu fulgi de ovăz și semințe

La această rețetă vom folosi fulgi de ovaz, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, merișoare confiate, semințe de susan și miere. Coacem ușor semințele de susan la foc mediu, apoi pe rând fulgii de ovaz, semințele de floarea-soarelui și de dovleac, merișoarele. Se amestecă toate ingredientele răcite și se adaugă mierea, amestecând bine totul, pentru a omogeniza toate ingredientele.

Se așează compoziția într-o tavă și se lasă la frigider 2-3 ore, pentru a se întări. Se taie batoane la mărimea dorită.

Batoane energizante cu fulgi de ovăz, semințe și fructe uscate

Ne sunt necesare următoarele ingrediente: fulgi de ovăz, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, migdale, alune de pădure sau miez de nucă, semințe de chia, caise uscate tocate, goji, afine uscate sau stafide, ulei de nucă de cocos, miere, sare, scorțișoară.

Coacem ușor fulgii de ovăz, semințele de dovleac și floarea soarelui, la foc mediu, apoi le lăsăm să se răcească. Amestecăm cu restul ingedientelor, se așează compoziția într-o tavă și se lasă la frigider 2-3 ore, pentru a se întări. Se taie batoane la mărimea dorită.

Batoane energizante cu fulgi de ovăz, curmale și nuci

Ne sunt necesare următoarele ingrediente: fulgi de ovăz, curmale, nuci, ulei de cocos, semințe de chia, vanilie. Se pun curmalele la hidratat pentru 1 oră cu puțină apă călduță cât să le acopere. Se pot hidrata și nucile, timp de 4 ore. Amestecăm toate ingredientele și le mixăm până sunt mărunțile bine și devin omogene ca un aluat. Dacă aluatul nu este destul de omogen, se poate adăuga 1 banană sau 1-2 linguri de unt de arahide. Compoziția rezultată se pune într-o tavă. Se presară deasupra semințe de floarea soarelui crude și bucăți mici de nuci. Se lasă tava la frigider 2 ore apoi taie în bucăți egale, dându-le forma unor batoane.

Share on Facebook Share via e-mail Print