Recomandari


Parteneri


Inscrieri curs Ayurveda


Articole noi

Asociaţia naţională pentru promovarea medicinelor neconvenţionale din România
Acasa

AMN ROMÂNIA


Fructele uscate sunt frecvent folosite în reţetele ayurvedice. Stafidele, curmalele, smochinele, ananasul, papaya, bananele, mango, pepenele galben, merele, perele, caisele, căpşunii, nuca de cocos, prunele, afinele, coacăzele, până chiar şi rădăcina de ghimbir pot avea utilizări alimentare dintre cele mai diverse şi atractive, unele dintre ele neobişnuite.

FRUCTELE USCATE

DULCIURI

De obicei, fructele uscate, întregi ori taiate bucăţi mari sau mai mici sunt folosite la prepararea dulciurilor, fiind adăugate în checuri, cozonaci, prăjituri, ori în salate de fructe proaspete sau chiar în îngheţata de casă. Imaginaţi-vă o îngheţată de vanilie, cu bucăţi mari de ananas confiat în ea! Mmm…

Aşa că toate aceste fructe uscate, fie ele bucăţi de ananas, papaya, pepene galben, smochine sau stafide, mărunţite în bucăţi mai mici sau mai mari, pot fi adăugate unor sucuri de fructe proaspete, preparate la mixer. Ce părere aveţi de perspectiva unui suc proaspăt de măr, preparat la mixer, căruia îi adăugaţi bucăţi de căpşuni uscate sau bucăţi dulci şi picante de ghimbir? Sau cum ar fi nişte felii de mere uscate, ori bucăţi de caise, smochine sau ananas adăugate unor turtiţe crocante sau unor biscuiţi ori fusecuri, dintre cel mai variate şi delicioase. De obicei, cu ajutorul cireşelor sau a căpşunilor uscate pot fi ornate cele mai fine fursecuri.


MICUL DEJUN

Însă, aproape toate fructele uscate pot constitui ingredientele ideale pentru un mic dejun rapid sau chiar pentru o gustare dulce, pe care vrem să o pregătim în cel mai scurt timp posibil. De ce nu, frutele uscate pot fi consumate ca atare, direct, fără nici un alt adaos. De exemplu, doi biscuiţi şi o rondelă de ananas, ori câteva bucăţi de căpşuni uscate pot fi un excelent desert. O felie mare de papaya uscată împreună cu o felie de cozonac sau de chec este şi gustoasă şi săţioasă. N-ar fi bună la micul dejun?


MÂNCĂRURILE DE CEREALE

În mod curent, fructe uscate cum sunt stafidele, ananasul, curmalele şi smochinele sunt uşor de folosit împreună cu fulgii de ovăz sau împreună cu alţi fulgi de cereale, ori cu musli. Ele pot fi incluse şi în plăcintele cu cremă, pot fi folosite pentru ornarea tartelor sau pot fi adăugate în băuturile răcoritoare ori coctailuri.


SALATE CU FRUCTE USCATE

Fructele uscate uşor acrişoare (stafide, caise, ananas, coacăze) pot fi adăugate şi în salatele de verdeţuri. De asemenea, ele pot fi folosite şi la mâncărurile de ciuperci, în omlete sau în mâncărurile de cereale fierte (terciurile de cereale). Ele pot fi folosite în unele salate proaspete de legume, la preparea unor sosuri, în alcătuirea unor garnituri sau în mâncărurile de cereale sau de legume. Cu stafide, smochine, curmale, rădăcină de ghimibir sau pere uscate se pot prepara excelente sarmale de orez sau soteuri de legume.


Aşadar, fructele uscate constituie ingrediente care nu ar trebui să lipsască dintr-o bucătărie în care să se poată exprima nestingherită creativitatea gustativă sănătoasă.



afine Afinele îmbunătăţesc vederea nocturnă.

ananas Nutritiv şi vitaminizant. Pt 28 g 70 de kcal, o,56 proteine, carbohidraţi 17,70, apă 8,71, colesterol 0, vitamina A 1,43

banane Tonic regenerator

caise Caisele sunt cunoscute de mii de ani, fiind folosite de mult timp în China. Sunt bogate în vitamina A şi sunt de asemenea o sursă de calciu şi fier.

căpşuni Aperitiv.

cirese Tonic digestiv.

coacăze Antianemice

curmale Nu au colseterol şi sunt o bogată sursă de fibre

ghimbir Bun digestiv.

mango Regenerator si afrodiziac.

mere Spre deosebire de merele crude, merele uscate sunt accesibile în tot cursurl anului.  

nuca de cocos răcoritor

papaya Armonizator

pepene galben Extrem de plăcut si hrănitor

pere Conţine fosfor şi vitamina A

prune Tonic intestinal

smochine Sursă de fier, calciu şi fosfor

stafide Tonic intestinal, vitaminizant.