Recomandari


Parteneri


Inscrieri curs Ayurveda


Articole noi

Asociaţia naţională pentru promovarea medicinelor neconvenţionale din România
Acasa

AMN ROMÂNIA


CROMOTERAPIE

Întreaga noastră existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile minunate din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culoarea pereţilor încăperilor, culorile clădirilor, culorile automobilelor şi a feluritelor vehicule cu care ne depalsăm, culorile cărţilor, revistelor, ziarelor, culorile scenelor din filme şi a celor pe care le vedem la televizor, luminile colorate ale artificiilor de sărbători, culorile globurilor şi cele ale ambalajelor pentru cadouri, ori culorile florilor pe care le oferim celor dragi de sărbători.

Culoarea plantelor se datoreaza unor substante colorate natural. Rezultatul existentei acestor pigmenti e variat, tot astfel e si paleta cromatica ce apare la flori sau la fruct. Exista si alti factori care influenteaza culoarea florilor si fac ca aceleasi specii de plante sa fie mai deschise sau mai inchise, sa fie o tonalitate sau alta, sa se amestece cu alte nuante.

Enormul numar de culori intalnite la flori este creat de doar trei grupe naturale: flavones, coloranti galbeni prezenti in sucul celular.

Culoarea plantelor

Influenta  tainica a culorilor asupra fiintei

Culoarea stăpâneşte într-un anume sens întreaga natură, iar pentru noi, oamenii, culorile se identifică cu viaţa însăşi. Între culori şi viaţa noastră interioară, psihică şi mentală, există o intimă legătură nevăzută.

Efectele psihologice ale culorilor au fost demonstrate în ultimii ani de mulţi specialişti. Astfel roşul este o culoare activă, dinamică, generând entuziasm, portocaliul trezeşte veselia şi buna dispoziţie, verdele are efect calmant, griul închis generează tristeţe şi monotonie.

Culorile influenţează în mod nebănuit fiziologia noastră. Pulsul, tensiunea arterială şi chiar temperatura corpului se modifică sub influenţa culorilor. Lumea culorii îşi pune amprenta asupra vestimentaţiei noastre, a alimentaţiei, intervine nemijlocit în decorarea interioarelor, în arhitectură, în design, în medicină şi în ştiinţă.

Pentru a se menţine în stare de echilibru, psihicul uman are nevoie de toată gama de nuanţe de culori pe care ni le oferă natura. Culorile pot fi folosite în mod înţelept de către cel care le cunoaşte efectele, pentru a genera o stare benefică, stenică, de bucurie, veselie, fericire, umor, entuziasm sau detaşare.

Folosite în mod înţelept, culorile pot ajuta la refacerea echilibrului energetic perturbat. Culorile bine alese în funcţie de necesităţi îşi pot aduce aportul binefăcător la refacerea stării de echilibru a unei fiinţe umane suferinde, generând modificări benefice la nivel fiziologic, psihic şi mental.