Asociaţia naţională pentru promovarea medicinelor neconvenţionale din România
AMN Romania
AMN Romania

AMN ROMÂNIA



Recomandari


Parteneri


Inscrieri curs Ayurveda


Anunturi

AMN Romania

Articole noi

Vindecare Spirituala


Asociaţia naţională pentru promovarea medicinelor neconvenţionale din România
AMN Romania
AMN Romania

AMN ROMÂNIA


Ce este colonul iritabil?

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune funcţională care se manifestă atât la bărbaţi cât şi la femei, ce  afectează colonul (intestinul gros), care nu mai “lucrează” normal şi determină apariţia unor simptome, care se manifestă prin dureri abdominale difuze, crampe, discomfort, “borborisme” abdominale, meteorism abdominal (balonări), asociate cu diaree cronică sau/şi constipaţie.


Cauzele ayurvedice ale afecţiunii:

În tratatul fundamental ayurvedic Charaka Samhita, sindromul colonul iritabil este descris la  grupa afecţiunilor  “Grahani”,  a căror cauză este tulburarea focului digestiv (Agni) care îşi are sediul în stomac şi intestinul subţire.

Focul digestiv Agni este tulburat mai ales datorită obiceiurilor alimentare greşite pe care acea persoană le întreţine, şi anume:

- A mânca atunci când masa anterioară nu a fost digerată. Acest lucru face ca alimentele să nu fie complet digerate generând o serie de compuşi reziduali toxici (Ama) care apoi circulă din intestin în sânge ajungând la ţesuturile vulnerabile, producând diferite boli;

- Mâncatul excesiv, postul alimentar prelungit, mesele neregulate;

- Consumul de alimente tip fast-food, alimente grele, uleioase, semipreparate, congelate, alimente cu aditivi alimentari;

- Excesiva sau incorecta utilizare a tehnicilor de eliminare tip Vamana (voma terapeutică), Virechana (purgaţia terapeutică) sau Basti (clismele terapeutice);


Care sunt cauzele psiho- mentale ale apariţiei bolii?

 Una din cauzele fundamentale ale aparitiei sindromului de colon iritabil este stresul psihic crescut la care acea peroană este vulnerabilă.

 Stările de îngrijorare excesivă, teamă şi nesiguranţă, teama de a nu face faţă competiţiei şi schimbărilor, solicitările din ce în ce mai crescute ale mediului în care persoana respectivă trăieşte, sunt factori care determină, întreţin şi agravează această afecţiune.

 Din punct de vedere ayurvedic, trăirea constantă a acestor stări negative, generează agravarea componentei Vata (elementele aer şi eter, reprezentate in special prin calităţile de uscat, rece şi mobil)  în special în zona colonului.

 De aceea tratamentul ayurvedic se va adresa şi echilibrării aspectelor psihice şi emoţionale ale pacientului care i-au generat acea afecţiune.


Cum este diagnosticat?

 În general durerea abdominală constantă agravată în timpul sau după mese şi care se diminuează dupa eliminarea scaunului, constipaţia sau diareea ori combinaţia celor două, apariţia de depozite mucoide albicioase în scaun, abdomen meteorizat (balonat), sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului de sindrom de colon iritabil sau boală Grahani (denumirea ayurvedică a acestei afecţiuni).


Care este tratamentul?

 Tratamentul clonului iritabil este unul complex, care necesită schimbări ale dietei, administrarea de remedii naturale şi tehnici de control al stresului.


Dietoterapia ayurvedică

    Se introduce în dietă:

- Ghee- unt clarifiat folosit fie în alimentaţie, fie mixat cu plante medicinale, fiind un excelent rejuvenator al focului digestiv Agni.

- Smântâna proaspată, uşor fermentată, eventual diluată cu cantităţi mici de apă, alături de anumite preparate ayurvedice numite Arishta (produse prin fermentaţie) folosite după mese la 1 oră, dau rezultate foarte bune.

- Consumul apei calde la care adăugăm puţin Pippali (Piper longum), dimineaţa pe stomacul gol precum şi înaintea meselor cu 30 minute, are rolul de a “reaprinde” focul digestiv Agni şi de a elimina urmele de Ama (toxine rezultate din digestia deficitară) din stomac şi intestin.

- Se vor consuma cantităţi mici de alimente organizate în 4-5 mese pe zi, se vor evita mesele abundente cu mâncăruri greu digerabile.

Se evită alimentele grase, prajite în ulei, produsele lactate (brânzeturi grase, îngheţată), alimentele ca: varză, fasolea uscată, ridichile, mazărea uscată, conopida, soia (produc gaze abdominale excesiv), ciocolata şi produsele pe bază de cofeină (cacao, ceai verde, ceai negru, cafea), băuturile carbogazase şi sucurile din comerţ, alcoolul şi tutunul.Uneori fructele dulci ori glutenul pot agrava simptomele.

 Toleranţa alimentară a pacienţilor poate fi diferită, de aceea discuţia cu medicul este foarte importantă.


Fitoterapie ayurvedică

Cele mai utilizate plante pentru sindromul de colon iritabil sunt plantele care restabilesc funcţia lui Agni şi readuc în limite normale componenta Vata agravată (aer, eter) la nivelul colonului (remedii cu gust acru, dulce şi secundar picant).

- Plantele medicinale folosite în ayuveda sunt: Bilva (Aegle marmelos), Amalaki (Emblica officinalis), Trikatu (un amestec de pippali, piper negru şi ghimbir), Ela (Elletaria cardamomum), Badara (Ziziphus mauritiana), Dadhima (Punica granatum), Triphala (o combinatie a trei fructe indiene, larg folosită în medicina ayurveda)


Fitoterapia tradiţională

- Plantele medicinale cele mai utilizate sunt: carminative, astringente ori laxative, antispastice ale musculaturii colonului şi sedative (calmante).

- Dintre acestea menţionăm: coriandru (Corriandrum sativum) , feniul (Foeniculum vulgare), cardamom (Elletaria cardamomum), răchitan (Lithrum salicaria), turiţa mare (Agrimonia eupatoria), coada şoricelului (Achilea millefolium) coada racului, roiniţă (Mellisa officinalis), salcăm (Robinia pseudaccacia), gălbenele (Calendulla officinalis), levănţica (Lavandula officinalis).

- Toate aceste combinaţii de plante se vor face în funcţie de tipul constituţional (Vata, Pitta, Kapha) şi dosha perturbată predominant.

- Uleiurile esenţiale: anason, fenicul, levănţică- dau rezultate foarte bune .

- Extractele hidroalcoolice (tincturi din plante medicinale) - sunt de asemenea indicate.

Plantele medicinale pot fi consumate sub formă de amestecuri din pulberi fine din plante, câte 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, capsule cu plante medicinale, macerate ori tincturi.


Controlul stresului

Eliminarea stărilor de anxietate, nelinişte, nesiguranţă, prin tehnici de control al stresului: psihoterapia, meditaţia, relaxarea, terapia posturală yoga, exerciţiile fizice regulate, dau rezultate excelente.


Notă

Acest articol are un scop doar informativ şi nu reprezintă o recomandare medicală pentru diverse probleme de sănătate sau afecţiuni. În caz de probleme de sănătate se recomandă consultaţia la medicul specialist.


Dr. Violeta Pîrvu

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, ayurveda

Sindromul de colon iritabil şi tratamentul ayurvedic